FRISS
 
Üzemel a Márton Áron Gimnázium két csapatának nyereménye
2013. május 10., 09:43:48

A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium két csapata megosztott első helyezettként nyerte meg azt a napelemes panelekből álló, áramot előállító rendszert, amely a Hargita Megye Tanácsának Energiatakarékossági Közszolgálata által második alkalommal megszervezett tanulmányi verseny fődíja volt. Mindkét csapat első helyen végzett, a TurbóCsigák nevű csapatot (Csala Hunor, Erősdi Zakariás, Vízi Előd) Halász Gyöngyi tanárnő, míg a MAGnific csapatát (Albert Erika, Cseke Judit, Dumitraşcu Dóra) Bilibók Katalin tanárnő készítette fel.

A rendszert felszerelték, és már üzemel is. Május 10-én, pénteken Miklóssy Ildikó, az energiatakarékossági közszolgálat vezetője és Becze István megyei tanácsos a helyszínen köszöntötte a nyerteseket, és közösen megtekintették a 15 000 lejes rendszert. A tanácsos arra biztatta a fiatalokat, hogy továbbra is őrizzék meg csapatszellemüket, hisz csak csapatban lehet győzni, együtt kell az itt élő emberek fejlődéséért tennünk. Fontosnak tartja azt is, hogy nem csak a nyers szakmai anyagot kell átadni a diákoknak, hanem ily módon gyakorlatban is láthatják a napelemes rendszer működését. Miklóssy Ildikó a verseny alapgondolatáról, annak multidiszciplináris jellemzőiről beszélt. Mint elmondta, a megmérettetésre a megye tizenhat gimnáziumából 24 csapat nevezett be, közülük választották ki a legjobb ötöt, amelyek megvédték tanulmányukat.

Varga László, a gimnázium igazgatója a verseny aktualitását és példamutató jellegét hangsúlyozta. Mint mondta, bízik abban, hogy lesz folytatása a vetélkedőnek, és köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, valamint a közszolgálat munkaközösségének.

A 15 ezer lej értékű rendszert Németh László, az AS Solar Kft. vezetője ismertette, bemutatta annak működését, ugyanakkor a nyertes csapatok egy-egy képviselője megosztotta a verseny során szerzett tapasztalatait.