FRISS
 
Készül az ifjúsági stratégia
2013. április 13., 10:37:12
strat2strat1strat3

A találkozón Száva Csanád, a megyei tanács részéről megbízott programkoordinátor, Kovács Ágota, a Pont Csoport munkatársa, valamint Fancsali Kálmán, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) alelnöke köszöntötték a jelenlevőket.

Kovács Ágota kihangsúlyozta, a Pont Csoportnak mintegy tízéves tapasztalata van a stratégiák megalkotása terén. Azért is tartják fontosnak az udvarhelyihez hasonló megbeszéléseket, mert ezeknek alapvető szerepük van abban, hogy használható, kezelhető, követhető, gyakorlatba ültethető stratégia szülessen, nem pedig olyan, amely egy íróasztal fiókjába kerül. A Pont Csoport képviselője azt is kiemelte, ritkaságnak számít, hogy az Európai Unió ifjúságfejlesztési, Youth in Action – Fiatalok lendületben elnevezésű pályázatán egy megyei önkormányzat nyerje el egy ilyen regionális ifjúsági stratégia kivitelezésének finanszírozását, de ez a tény is aláhúzza a projekt innovatív jellegét.

Fancsali Kálmán UIET-alelnök kifejezte örömét, hogy társszervezői lehetnek a megbeszélésnek, és részt vehetnek a megyei ifjúsági stratégia megtervezésének folyamatában. Ugyanakkor kiemelte a pályázatok és a pályázás fontosságát, hiszen a jelen stratégiaalkotó munka is egy nyertes pályázaton alapszik, ugyanúgy, ahogy nagyon sok ifjúsági programot és rendezvényt egy sikeres pályázat alapoz meg.

A megbeszélésen a résztvevők két csoportban elemezték az ifjúság helyzetét, feltárva a problémákat is. A mintegy kétórás csoportmunkát követően a csoportvezetők elmondták, hogy bár a hatodik hasonló rendezvényen vannak túl a projekt keretében, ez alkalommal is felmerültek új témák. Egyébként leggyakrabban az anyagi források hiánya ismétlődött problémaként – ami a mindennapi működéshez szükséges eszközök hiányát is eredményezi. A forráshiány egy ördögi kört eredményez, ugyanis anyagi alapok bevonása nélkül nincs rendezvény, kommunikáció, együttműködés, hirdetés, és nehézkes a fiatalok bevonása, motiválása is.

Hargita Megye Tanácsának célja, hogy az ifjúsági stratégia a fiatalok igényei alapján legyen kidolgozva.